Res i Botaniska

Då vi under coronapandemin inte ordnar resor i verkligheten presenterar vi några fantastiska filmer som gjorts av Botaniskas botaniker.
Väl bekomme, njut och ha en vacker och trevlig stund. Klicka på avsedd text.

Perennträdgården i Botaniska
Det nordiska biet

Är du nyfiken på det nordiska biet? Odlar du själv bin och funderar på att byta till nordiska bin? Denna serie filmer har vi gjort till dig!
Göteborgs Botaniska trädgård har idag bikupor med honungsbin av den importerade underarten Buckfast. Vi kommer byta till det honungsbi som är det ursprungliga här, det nordiska biet. Det nordiska biet är starkt hotat och vi vill hjälpa till att säkra att det inte försvinner. Vårt byte innebär att vi lär oss mer om det nordiska biet och vad man kan behöva veta för att odla det. Vi vill dela med oss av de kunskaper vi får när vi genomför detta byte, främst genom vårt samarbete med Nordens ark som driver bevarandearbetet för det nordiska biet.

I avsnitt 1 , berättar Mats Niklasson, vetenskaplig ledare på Nordens Ark om det nordiska biet, dess historia och hur det näst intill försvann helt, utkonkurrerat av importerade underarter söderifrån. Han svarar på varför ska vi bevara det nordiska biet. Följ med till Nordens Ark och lär mer om det nordiska biet!

 

I avsnitt 4, får du svar på de tre vanligaste frågorna som brukar dyka upp om det nordiska biet. AnnCharlotte Berntsson, biodlare för Nordens Ark, Projekt Nordbi och INTERREG- projektet BI-Stånd har många års erfarenhet av att odla såväl importerade underarter av honungsbin som det nordiska biet och hon svarar med sina erfarenheter på de tre vanligaste frågorna om nordiska bin. Pollenexperten Åslög Dahl, från Göteborgs universitet och GGBC, berättar också om varför blommorna behöver bin och varför bin behöver blommor. Hur landskapet förändras och vad som behövs för att vända utvecklingen av biologisk utarmning.

Humle
Rundvandring i Japandalen

Följ med Björn Aldén på en rundvandring i Japandalen i Göteborgs botaniska trädgård. Björn visar dig runt längs japandalens stigar och berättar om de växter som finns där. Vårprakten är makalöst vacker!

I det första avsnittet berättar Björn Aldén, vetenskaplig intendent vid Göteborgs botaniska trädgård, om det unika växtmaterialet i Japandalen. I den tredje delen är det ansvarig trädgårdsmästare Bengt Gran som berättar om anläggningen ur ett skötsel- och anläggningsperspektiv. I ett avslutande fjärde avsnitt kommer de bägge berätta om Japandalen gemensamt.

i del 2 i en serie kortfilmer om fantastiska Japandalen i Göteborgs botaniska trädgård. Här berättar Björn Aldén, vetenskaplig intendent och botaniskt ansvarig för Japandalen, om platsens unika växtmaterial med extra fokus på träd och buskar.

I den sista delen av rundvandringen i Japandalen i Göteborgs botaniska trädgård berättar både Björn Aldén, vetenskaplig intendent, och Bengt Grahn, trädgårdsmästare, om mossorna, stigarna och känslan i trädgården. De många olika mossarterna bildar en grön mosaik i Japandalen. Björn berättar också om ett par klätterväxter.

Frossa i Dahlior
Fågeltornet i Botaniska
Vår i Klippträdgården
Nu blommar näsduksträden i Botaniska!
Dags att beskära rosor
Ormbunkar i Smithska dalen
Nu blommar svinröven!
Botaniska Klippträdgården - The Rock Garden
Nu blommar magnolian i Botaniska Trädgården
Bekämpning av skunkkalla i Botaniska trädgården Göteborg
Rulla till toppen